divendres, 15 de març del 2024

Els diamants de Cova Tacora

Cova Tacora és coneguda per ser un gran jaciment ric en robins i diamants. Moltíssims aventurers s’endinsen en la seva foscor en busca d’aquestes riqueses. I moltíssims d’ells surten espaordits davant els perills que alberga. Serps, boles esfèriques gegants, pous de lava... ¿Tindreu el valor d’avançar el necessari a través de la cova per tal de saquejar els robins i diamants suficients com per ser rics durant la resta de la vostra vida?

Diamant és un joc familiar catalogat com a push your luck, o el que es el mateix, joc de temptejar la sort. El vostre objectiu es acaparar el més gran nombre possible de robins per guanyar la partida. Fareu cinc expedicions a l’interior de la cova a través de cinc entrades diferents. Cada expedició dura les rondes necessàries fins que acabin d’una de les dues formes que hi ha. Un cop fetes les cinc expedicions, la partida s’acaba.

Per preparar la primera expedició només heu d’agafar les 35 cartes d’expedició, barrejar-les, formar una baralla cap per avall amb elles i posar-la en el seu lloc pertinent en el tauler, el qual representa el vostre campament. Després, escolliu un explorador i el seu respectiu bagul, els quals heu de posar al davant vostre. Per últim, heu d’agafar cadascun una carta “Toca el dos” i una carta “Som-hi!”.

Una ronda d’una expedició consisteix en robar la carta d’expedició superior de la baralla i posar-la en una àrea comuna per a tots al centre del terreny de joc. Les cartes s’han de posar de tal manera que facin entre elles un camí, tot i que la forma que aquest tingui es irrellevant. Si la carta d’expedició és una de tresor, repartiu equitativament entre vosaltres la quantitat de robins que mostri la carta i poseu-hi a sobre els que sobrin. Si és una trampa, simplement poseu-la al terreny de joc i prou. Els robins que aneu aconseguint es van deixant al costat del vostre bagul, però encara no estan assegurats. Després, individualment heu de decidir si continueu endavant amb l’expedició o si us retireu, utilitzant la carta “som-hi!” per a la primera opció i per a la segona la de “toca el dos”. Aquestes cartes les heu d’escollir tots alhora i mostrar-les també al mateix temps.

Entre els jugadors que heu decidit retirar-vos repartiu equitativament tots els robins que hi hagi en les cartes d’expedició en direcció a la sortida, és a dir, us repartiu els robins que han anat sobrant d’anteriors reparticions. Els que encara continuïn sobrant deixeu-los en qualsevol carta d’expedició de tresor. Fiqueu dintre del vostre bagul els robins aconseguits fins ara i poseu l’explorador a sobre del tauler per indicar d’aquesta manera que heu arribat al campament i, per tant, que esteu fora del que queda de l’ expedició.

Els que hàgiu decidit continuar heu de fer un cop més exactament el mateix que el que s’ha explicat anteriorment: robar una carta d’expedició de la baralla; posar-la al centre del terreny de joc; si és una carta de tresor, repartir-vos equitativament els robins que mostri i si és una trampa, posar-la i prou; decidir novament si continueu o si us retireu.

Una expedició acaba d’una de les dues formes següents:

Tothom s’ha retirat i es troba al campament.

Ha sortit dues vegades el mateix tipus de trampa. En aquest cas, qui encara estigués a dins de la cova surt a corre-cuita amb les mans buides, o sigui que ha de retornar a la reserva els robins que ha aconseguit durant l’expedició. Si aquesta acaba així, heu de retirar de la partida una de les cartes de trampa que han provocat la fi de l’expedició.

Per preparar la següent expedició només heu de remenar de nou les cartes d’expedició i formar una pila amb elles de cap per avall, posant-les de nou en el seu lloc corresponent al tauler. També ficareu al davant de vosaltres el vostre respectiu explorador. Un cop fetes les cinc expedicions la partida s’acaba i guanya qui més robins hagi aconseguit.

Diamant és un títol ideal per començar a endinsar-se en el jocs de temptejar la sort, si bé per norma general aquest tipus de mecànica no és difícil d’aprendre ni de dominar. La sort i la probabilitat impera per sobre de l’estratègia. No són jocs de donar- li al cap en absolut. La seva gràcia radica sobretot en saber quan és bona idea retirar-se i quan ho és continuar endavant. I que la sort t’acompanyi! Diamant té la part positiva que, a part de ser molt senzill, poden jugar fins a vuit persones i les partides no duren més de mitja hora. A més, com que no hi ha torns, tothom juga al mateix temps, la qual cosa  fa que sigui difícil desconnectar d’ell degut als entretorns. Per un preu d’uns 27 euros més o menys, és una bona adquisició, en la meva opinió...

Cristian Becerra
"El Dado Dorado"