divendres, 15 de març del 2024

Música religiosa a l’ermita de Sales

 

Bé, sí i no. Reconec que el títol porta a engany. Però el proper dissabte, 16 de març, a les 12 del migdia, a l’ermita de Sales es farà una audició –enllaunada– de música sobre la Passió de Jesús.

De fet la nostra civilització europea, ens agradi o no, prové d’una tradició cristiana, que té les seves arrels en la Pasqua. Per tant no té res d’estrany que l’art en general i la música en particular, hagin aprofundit en la litúrgia de la Setmana Santa. I ho han fet amb grandíssimes obres mestres: des del cant gregorià a la Passió segons sant Mateu de Bach, al Messies de Haendel o a les obres del compositor estonià Arvo Pärt.

Moltes d’aquestes obres, per la seva complexitat musical, no es poden interpretar dins la litúrgia. O també perquè alguns textos han quedat desfasats respecte al Concili Vaticà II. Acostumem a sentir-los a les sales de concert. I curiosament els escoltem cada cop amb més reverència i amb ganes d’apropar-nos tant com sigui possible al moment en què van ser escrits. Tornem a les orquestres barroques amb instruments originals, defugim les grans masses corals intentant fer-nos una idea del que deurien ser les agrupacions musicals de l’època, i un llarg etcètera. Però de fet solem fer-ho sense entrar en el tema religiós. En realitat, potser hauríem d’escoltar les passions de Bach després de fer dejuni i passant-nos el dia a l’església, perquè les passions s’entenien com un acte litúrgic i es farcien de sermons, que, reconec, deurien ser un pal d’escoltar.

Doncs l’Associació d’Amics de l’Ermita de Sales, ha organitzat una audició de fragments de grans obres que tenen com a eix la Passió de Jesús, que escoltarem intercalats amb textos de la passió. Serà una manera de viure la Passió a partir de l’art i simultàniament d’entendre els tastets musicals a partir d’allò que volen evocar i no només de l’estètica, que no deixa de ser esplèndida.

Per als cristians, una bona cosa. Per als qui no siguin d’aquesta corda, serà una manera d’apropar-se al dolor de tantíssimes persones que cada dia moren injustament, potser torturades i vexades. Els escenaris d’Ucraïna i de Gaza són ben explícits.

Si us animeu, allà ens trobarem.

Mercè Solé