divendres, 15 de març del 2024

Refredat versus al·lèrgia

 

Amb la primavera, arriben de nou mocs i esternuts que s’allarguen en el temps. Sovint aquests símptomes es confonen i ens és difícil saber si l’origen està en un refredat o ve d’una al·lèrgia. Amb aquest article, us guiarem a través del món de la rinitis per ajudar-vos a diferenciar si els símptomes que experimenteu són causats per un refredat comú o per una al·lèrgia.

La rinitis és una inflamació de la mucosa nasal. Aquesta cobreix les fosses i els conductes nasals i realitza tres funcions: Filtrar i netejar l’aire eliminant les seves impureses de fums, pols, pol·len, fongs, virus i bacteris, a més de fer arribar l’aire inspirat als pulmons amb la humitat i temperatura adequades.

Tipus de rinitis

Les rinitis poden ser no al·lèrgiques o al·lèrgiques. Entre les no al·lèrgiques hi ha la rinitis infecciosa, provocada per virus o bacteris, i la rinitis idiopàtica, sense causa aparent, amb simptomatologia semblant a les al·lèrgiques, però amb crisis provocades per canvis de temperatura, contaminació en l’ambient, etc.

D’altra banda, les rinitis al·lèrgiques tenen com a causes més freqüents els pòl·lens a la primavera, i amb menys freqüència poden ser causades per substàncies que no es respiren, com aliments, medicaments, picades o substàncies que travessen la pell. Quan això passa, la rinitis pot aparèixer al costat d’altres símptomes al·lèrgics o formar part d’una reacció al·lèrgica generalitzada anomenada anafilàxia.

Símptomes

La rinitis sol produir taponament nasal amb sensació d’obstrucció, dificultat de respirar, mucositat contínua en forma de degoteig claret, esternuts (moltes vegades de forma repetitiva) i picor de nas continu. En el cas de les rinitis al·lèrgiques, és comuna la inflamació de la conjuntiva dels ulls, cosa que generalment es denomina rinoconjuntivitis al·lèrgica.

En general, el taponament nasal i la inflamació pot provocar que tant nens com adults hagin de respirar amb la boca oberta, ronquin, els falti l’olfacte i fins i tot poden tenir mal de cap. Altres símptomes que poden aparèixer són la picor d’oïdes i de paladar i sagnats freqüents pel nas.

Què podem fer?

Per alleujar els símptomes, es poden netejar les vies respiratòries altes amb sèrum salí. En el cas de la rinitis al·lèrgica, es pot afegir tractament específic per gestionar millor els símptomes.

Quan heu de consultar al professional de medicina de família?

Quan els símptomes siguin molt molestos i facin incòmoda la vida normal durant el dia o la nit. 

Si la situació persisteix molt de temps, es presenta d’una forma molt repetitiva o si hi ha una associació que es pugui associar a alguna substància de la qual la persona pogués ser al·lèrgica.