divendres, 15 de març del 2024

Sobre els treballs i col·laboracions que es desenvolupen des de la Biblioteca de Viladecans

 

La Biblioteca de Viladecans participa en diferents grups de treball de la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona; del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya; en grups de creació de continguts a la Biblioteca Virtual; en altres grups de treball amb les biblioteques de la zona i, finalment, en projectes amb departaments municipals o amb entitats de la ciutat.

Amb la Gerència del Servei de Biblioteques participem en els següents grups: el de Gestió de conflictes a les biblioteques públiques, confeccionant un document públic l’any 2016 on es donen pautes i eines per a la resolució positiva dels conflictes; el grup De l’hort a la biblioteca, que va tenir com objectiu potenciar i facilitar informació sobre el consum i la cuina dels productes del Parc Agrari del Baix Llobregat –productes de proximitat i temporada– i del cultiu d’horts urbans; i, finalment, el grup Dones, feminismes i LGTBIQ+, que prova de donar orientacions i propostes per als fons bibliogràfics de dones i LGTBIQ+ a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals, de la qual també forma part la Biblioteca de Viladecans.

A través del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, participem en el grup de treball Bib Boto, per discutir temes relatius a les biblioteques infantils, i com a grup de treball de la zona participem als Esmorzars infantils, on es presenten i treballen temes referents a les sales infantils de les biblioteques.

Com a creadors de continguts, prioritàriament recomanacions de llibres, mitjançant la Biblioteca Virtual participem dels següents grups: Prestatge virtual sobre Arts Escèniques, Novel·la i Còmic; Genius (portal infantil) i Els bibliotecaris recomanen.

Pel que fa a la participació i col·laboració amb projectes municipals, podem citar: Educació 360, el Passaport Edunauta i la Lliga dels llibres, amb el departament d’Educació; el Premi Delta-Narrativa per a Dones, literatura de dones i les diades de visibilitat tals com el 8M, 28J, 25 N –entre d’altres– amb el departament d’Igualtat; el programa Viladecans em cuida i la Xarxa de connectors comunitaris del departament de Serveis Socials o el programa Ciutats defensores, amb el departament de Cooperació i Solidaritat, d’entre altres.

Pel que fa a les entitats i equipaments locals, col·laborem amb l’Àtrium per la nostra especialització de fons en Arts escèniques; amb l’Ateneu de les Arts, amb els Casals de barri, facilitant lots de llibres per als seus clubs de lectura; amb la Fundació Caviga, dissenyant activitats especifiques com és el Club de Lectura Fàcil. Aquest any estem iniciant converses amb els CAP per estudiar com poder col·laborar de manera bidireccional.

Per concloure, hem d’assenyalar, que també facilitem lots de llibres a escoles i instituts de la ciutat, per a complementar les seves biblioteques escolars amb la finalitat d’ajudar-los a la seva labor educativa però també per contribuir al foment de la lectura i el coneixement entre els escolars i estudiants de la població.

 

TRES ENIGMAS PARA LA ORGANIZACIÓN

Eduardo Mendoza

Barcelona: Seix Barral, 2024

Tres enigmas para la Organización ens situa a Barcelona la primavera del 2022. Els membres d’una organització governamental secreta s’enfronten a la perillosa investigació de tres casos que podrien estar relacionats entre ells: l’aparició d’un cos sense vida en un hotel de la Rambla, la desaparició d’un milionari britànic al seu iot i les singulars finances de Conservas Fernández.

Creada en ple franquisme i perduda en l’oblit de la burocràcia institucional del sistema democràtic, “la Organización” sobreviu amb moltes penes econòmiques i als límits de la llei, amb una reduïda plantilla de personatges heterogenis i mal avinguts. Una organització a mig camí entre un servei secret atrotinat i la T.I.A. de Mortadelo i Filemón que va crear Francisco Ibáñez.

Entre el suspens i la rialla, és sobretot una novel·la divertida amb la qual el lector haurà d’unir-se a aquest esbojarrat grup si vol resoldre els tres enigmes del trencaclosques.Al llarg de la novel·la, Mendoza va donant pinzellades crítiques, amb la seva habitual ironia i estil, a la societat actual, ja sigui el procés, la invasió turística de la ciutat o la idiotització que causa l’addicció al mòbil. L’autor ens torna a oferir una paròdia del gènere policíac a mig camí entre les novel·les d’Agatha Christie i els tebeos de Francisco Ibáñez.

FOLLOWERS: CREA TU COMUNIDAD DE SEGUIDORES EN INTERNET.

Manuel Moreno

Barcelona: Ediciones Deusto, 2023.

Milions d’internautes anònims, creadors de contingut i també empreses i institucions, viuen obsessionats cada dia amb el nombre de seguidors que tenen a internet, anteposant la quantitat a la qualitat, i fins i tot, incrementant les seves xifres a cop de talonari.

Si tu també busques multiplicar artificialment el nombre de seguidors de les teves xarxes, aquest llibre no és per tu.

ATREVEIX-TE A PREGUNTAR: LLIBRE DE PENSAMENT CRÍTIC PER A TOTES LES EDATS

Marc Gascón

Barcelona: Zahorí Books, octubre de 2023

Aquest llibre vol inspirar les persones més joves a pensar de forma més crítica, a ser més curioses. Els pensadors crítics han jugat un paper molt important en la humanitat, combatent la ignorància, la superstició, el prejudicis, els mites, els dogmes i la injustícia.

La manipulació, la desinformació i la cibervigilancia són més comunes i esteses avui dia gràcies a internet, les xarxes socials i la intel·ligència artificial.

Afortunadament, hi ha motius per a l’optimisme, perquè el pensament crític és una habilitat que es pot ensenyar i entrenar.